Met eenvoudige maatregelen én door goed op te letten, kun je de kans op brand verkleinen of voorkomen. Hieronder lees je wat je kunt doen om de risico’s op brand te beperken.
We adviseren je om minimaal 1x per jaar jouw cv-ketel, geiser of gashaard te laten controleren door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf.
Je herkent een gecertificeerd installatiebedrijf aan het CO-vrij logo
Ook kun je gecertificeerde bedrijven terugvinden in het wettelijk register via https://www.tlokb.nl/register-gasverbrandingsinstallaties
Nee. Sinds 1 april 2023 ben je verplicht om een CO-vrij gecertificeerd installatiebedrijf in te schakelen voor werkzaamheden aan jouw gasverbrandingsinstallatie. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/koolmonoxide
Koolmonoxide (CO) is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: je ziet, proeft of ruikt koolmonoxide niet. Maar je kunt door een vergiftiging wel klachten krijgen als hoofdpijn, misselijk en duizeligheid. Je kunt zelfs bewusteloos raken of overlijden.
Plaats een CO-melder in een ruimte met een verbrandingstoestel (mogelijke CO-bron) aan het plafond geplaatst op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron. Plaats de melder met minstens 30 centimeter ruimte van de omliggende muren. In een ruimte zonder verbrandingstoestel wordt de CO-melder op ademhoogte geplaatst. Vermijd het plaatsen van de CO-melder naast luchtinlaten of -uitlaten, achter objecten zoals gordijnen en kasten, naast objecten aan het plafond, en in de badkamer.
Het is allereerst van belang om te weten op welke manier je caravan of camper wordt verwarmd. Is dit elektrisch? Dan heb je geen CO-melder nodig. Als de verwarming plaatsvindt door middel van verbranding van organische brandstoffen zoals olie, aardgas, benzine en hout heb je wel een CO-melder nodig om een vergiftiging te voorkomen. Bevindt het verwarmingstoestel zich in een afgesloten ruimte? Plaats de melder dan aan het plafond. Is deze ruimte kleiner dan 1 vierkante meter? Hang de melder dan op ademhoogte in de ruimte waar het op uitkomt. Bevindt het verwarmingstoestel zich in de verblijfsruimte? Plaats de melder dan aan het plafond.
Een CO-melder kan niet tegen vocht. Dan zal hij na enige tijd niet meer (goed) werken. Plaats dus geen CO-melder in de badkamer.
De melder moet dan worden geplaatst in de ruimte waar de badkamer op uitkomt. Daar moet de melder op ademhoogte worden opgehangen. Is het een overloop? Plaats de CO-melder dan ter hoogte van je hoofd als je staat. Komt de badkamer uit op een slaapkamer? Plaats de CO-melder dan ter hoogte van het hoofdkussen.
Nee, de ruimte is hier te klein om een CO-melder op te hangen. Hang de melder in de ruimte hiervoor, op 30 centimeter van de deur en aan het plafond.
De melder gaat af als er koolmonoxide bij komt. Het maakt dan geen verschil uit welk toestel de koolmonoxide komt. Eén melder in een ruimte met meerdere verbrandingstoestellen is dus genoeg.
Alleen in de ruimte met een verbrandingsapparaat kan een combimelder gebruikt worden, omdat in dit geval zowel een rookmelder als een CO-melder aan het plafond gehangen wordt. In ruimtes waar geen verbrandingstoestel hangt, moet een rookmelder altijd aan het plafond en een CO-melder op ademhoogte. In deze ruimtes is een combimelder dus niet mogelijk.
Mocht dit de enige CO-bron zijn en woon je vrijstaand? Dan is het niet nodig om een CO-melder in je huis te hangen. Hang wel een CO-melder in de ruimte waar de cv-ketel hangt, zodat je gewaarschuwd wordt als er koolmonoxide vrij komt.
Dat kan zeker. Let er wel op dat de melder niet regelmatig wordt blootgesteld aan vocht (oven, vaatwasser) en dat de melder uit de luchtstroom hangt.
Als er geen gas aan te pas komt, is deze geiser geen CO-bron. Is alleen de ontsteking elektrisch maar wordt er wel gas gebruikt? Dan kan een dergelijke geiser een CO-bron zijn.
Ja, we zien regelmatig dat er koolmonoxide vrijkomt bij het gebruik van gasheaters. Raadzaam dus om goed te blijven ventileren en in deze ruimte een CO-melder te plaatsen.
Nee, een CO-melder in je woning is niet verplicht. Wel is het heel sterk aan te raden, omdat een CO-melder het enige middel is dat je kan waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning. Koolmonoxide proef, ruik en zie je namelijk niet.
Hiervoor kan je het beste gebruik maken van de CO-wijzer, een adviestool die je helpt bij deze vraag.
Een rookmelder reageert op de rookverschijnselen bij een brand. Hierdoor signaleert het apparaat een brand en waarschuwt het apparaat je door het afgeven van een luid alarmsignaal. Een koolmonoxidemelder, ook wel CO-melder genoemd, signaleert giftig, geur-, smaak- en kleurloos koolmonoxide. Bij een gevaarlijke concentratie koolmonoxide in je woning geeft de melder een luid alarmsignaal af. Let op! Soms lijkt een CO-melder qua uiterlijk erg op een rookmelder. Controleer dus altijd goed wat voor soort melder je ophangt en zorg dat je beide in huis hebt.
Op een display is de concentratie van koolmonoxide af te lezen. Hierdoor weet je ten alle tijden of er koolmonoxide aanwezig is in jouw woning en hoe hoog de concentratie koolmonoxide in jouw woning is.
Ingebouwde batterijen hoef je niet te vervangen en hebben dezelfde levensduur als de melder. Omdat je de batterij niet hoeft te vervangen bieden deze melders meer veiligheid.
Waarschuw eerst je huisgenoten. Ga vervolgens direct naar buiten en bel buiten 112.
Dit verschilt van de hoogte van de concentratie en de duur dat deze concentratie in de ruimte aanwezig is. Regelmatig komt in een woning een kortstondige hogere concentratie koolmonoxide vrij, bijvoorbeeld bij het douchen, koken of als de geiser aanslaat. Om bij kortstondige hoge concentraties niet direct in alarm te treden, bevat een CO-melder een soort ‘timer’. De tijdgewogen waarde hiervan is vastgelegd in een Europese norm. Wanneer de concentratie langer aanwezig is óf wanneer de concentratie verder stijgt, zal de melder wél alarm geven.
Koop alleen een melder die aan de NEN-EN 50291 voldoet. Dit betekent dat hij aan de technische eisen voldoet. Koop bij voorkeur een melder met een ingebouwde batterij die 10 jaar meegaat.
Telefoonnummer
0251 275 555
Co-wijzer.nl is een initiatief van Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Indien u telefonisch contact opneemt komt u in contact met de Nederlandse Brandwonden Stichting.
Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie
Op een display is de concentratie van koolmonoxide af te lezen. Hierdoor weet je ten alle tijden of er koolmonoxide aanwezig is in jouw woning en hoe hoog de concentratie koolmonoxide in jouw woning is.
1 Waarschuw je huisgenoten
2 Ga direct naar buiten
3 Bel het alarmnummer 112
Op initiatief van:
Mede mogelijk gemaakt door:
© 2020. Brandwondenstichting.nl – Zeestraat 29, 1941 AJ Beverwijk