Wat zijn de oorzaken van een koolmonoxidevergiftiging?

Co-vergiftiging voorkomen afbeelding

Een koolmonoxidevergiftiging komt voornamelijk voor in de woonomgeving en kan door verschillende oorzaken ontstaan: 

Slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd verwarmingstoestel

Koolmonoxide komt vrij bij een onvolledige verbranding van organische brandstoffen (zoals olie, aardgas, benzine en hout) die in het merendeel van de verwarmingstoestellen in de Nederlandse huishoudens als brandstof worden gebruikt. Een slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd gasverbrandingstoestel, zoals een kachel, geiser, cv- of combiketel of rookgasafvoer is meestal de oorzaak van het vrijkomen van het zeer giftige koolmonoxide. Om deze ongelukken te voorkomen, geldt sinds 1 april 2023 nieuwe wetgeving. Sindsdien mogen alleen CO-vrij gecertificeerde installatiebedrijven aan gasverbrandingsinstallaties werken. Lees hier meer.

Moderne, nieuwe cv-ketel

Er wordt vaak gedacht dat een nieuwe cv-ketel geen koolmonoxidevergiftiging kan veroorzaken. Helaas klopt dit niet. In de praktijk is te zien dat bij ongeveer de helft van de vergiftigingen een moderne, nieuwe cv-ketel de oorzaak is.

Verkeerde manier van stoken

Een kachel of openhaard wordt soms gebruikt als een allesbrander, waardoor er op een verkeerde manier gestookt wordt. Dit zorgt ervoor dat de afvoerkanalen en de schoorsteen een stuk sneller vervuild worden. Hierdoor kunnen er verbrandingsgassen als koolmonoxide in je huis komen.

Verbranding van gas, olie of hout in een afgesloten ruimte

Verbrand nooit gas, olie of hout in een afgesloten ruimte. Dit kan tot koolmonoxide leiden. Voorbeelden hiervan zijn: het gebruik van gasheaters in een schuur of afgesloten partytent of barbecueën in huis. 

Pelletkachel

Een pelletkachel maakt gebruikt van houtstofkorrels, die zijn samengeperst tot kleine pellets. Wanneer er geen volledige verbranding plaatsvindt, kan er een een vergiftiging ontstaan. Let op: ook de houtpallets zelf kunnen koolmonoxide produceren!

Beschadigde of verkeerd geïnstalleerde afvoer of schoorsteenkanalen

Een koolmonoxidevergiftiging kan ook ontstaan als de afvoer- en schoorsteenkanalen niet goed zijn geïnstalleerd of beschadigd zijn. Goed onderhoud van de afvoerkanalen en schoorsteen zijn daarom erg belangrijk. 

Kleine, slecht geventileerde ruimte

In een kleine, slecht geventileerde ruimte, zoals op een boot, tent, of een caravan of camper is het risico op een vergiftiging ook groot. Gebruik in deze ruimte nooit een gaspit als verwarming. Ventileer deze ruimtes daarnaast altijd en hang een CO-melder op. 


Wil je meer informatie over koolmonoxide? Kijk dan op https://www.brandweer.nl/onderwerpen/koolmonoxide/ 

 

Co-Symptomen

Wat zijn de symptomen van een CO-vergiftiging?

Lees verder

Waar plaats ik een CO-melder?

Lees verder

opties

Welke soorten
rookmelders zijn er?

Combimelder

Een combimelder is een rookmelder en koolmonoxidemelder in één. Denk voor het aanschaffen van een combimelder goed na waar je de melder wilt ophangen, het is namelijk niet in elke ruimte van je woning mogelijk.

Wil je een combimelder ophangen in een ruimte waar zich een verbrandingstoestel bevindt? Dan is het mogelijk om een combimelder op te hangen. In een ruimte met een verbrandingstoestel is de hoogte waar je normaal een rook- of koolmonoxide melder zou ophangen namelijk gelijk.

In ruimtes waar zich geen verbrandingstoestel bevindt verschilt het advies over de hoogte waar de melder opgehangen moet worden. In deze ruimtes adviseren we om zowel een rook- als een koolmonoxidemelder op te hangen.

10 jaar

Wat is een goede
rookmelder?

informatie

Waar plaats ik mijn rookmelders?

regelgeving

Zijn rookmelders verplicht?

Tips & trics

Hoe onderhoud ik mijn rookmelder?

Tips & support

Onze preventieve veiligheidstips

Hulp nodig

Wat is het rookmelderteam?

Wat doe jij als
de CO-melder afgaat?

1 Waarschuw je huisgenoten

2 Ga direct naar buiten

3 Bel het alarmnummer 112