Elk jaar overlijden er in Nederland 5 tot 10 mensen aan een koolmonoxidevergiftiging. Ook worden er ongeveer 200 mensen opgenomen in het ziekenhuis en worden honderden gewonden behandeld op de eerste hulp. Een koolmonoxidevergiftiging is daarmee levensgevaarlijk. Maar wat is koolmonoxide eigenlijk? En hoe word je op tijd gewaarschuwd bij gevaar?
Koolmonoxide, ook afgekort tot CO, is een geur- en kleurloos gas. Als je te veel koolmonoxide inademt, kan dit leiden tot een coma en uiteindelijk kun je zelfs hieraan overlijden. Dit komt doordat koolmonoxide wordt opgenomen in je bloed nadat je het hebt ingeademd. Het hecht zich in je bloed aan Hemoglobine (Hb), het eiwit dat ervoor zorgt dat zuurstof naar al je organen wordt vervoerd. Koolmonoxide bindt zich veel sneller aan Hb dan zuurstof, waardoor zuurstof zich niet meer kan binden. Hierdoor krijg je een zuurstoftekort en kunnen weefsels die veel zuurstof nodig hebben, niet meer goed werken. Denk hierbij aan je hart of hersenen. Als dit te lang duurt, kunnen deze belangrijke organen zelfs helemaal uitvallen en kom je te overlijden.
Een vergiftiging ontstaat als je in een ruimte verblijft waar een gevaarlijke concentratie koolmonoxide aanwezig is. CO ontstaat bij een onvolledige verbranding, bijvoorbeeld in je cv-ketel, geiser, kachel of open haard. Niet alleen in je huis, maar ook in je caravan of op je werk kan het gebeuren.
Lees meer over de oorzaken van een vergiftiging
Je kunt koolmonoxide niet zien, proeven of ruiken en juist daarom is het heel gevaarlijk. De symptomen van een CO-vergiftiging lijken daarbij ook erg op die van de griep. Omdat een vergiftiging meestal voorkomt in het stookseizoen, dat samenvalt met het griepseizoen, is het lastig om het op tijd te herkennen. Alleen een CO-melder waarschuwt je op tijd voor dit levensgevaarlijke gas.
<hero_button> Bestel daarom nu jouw CO-melder of koop hem bij de bouwmarkt <hero_button>
Een combimelder is een rookmelder en koolmonoxidemelder in één. Denk voor het aanschaffen van een combimelder goed na waar je de melder wilt ophangen, het is namelijk niet in elke ruimte van je woning mogelijk.
Wil je een combimelder ophangen in een ruimte waar zich een verbrandingstoestel bevindt? Dan is het mogelijk om een combimelder op te hangen. In een ruimte met een verbrandingstoestel is de hoogte waar je normaal een rook- of koolmonoxide melder zou ophangen namelijk gelijk.
In ruimtes waar zich geen verbrandingstoestel bevindt verschilt het advies over de hoogte waar de melder opgehangen moet worden. In deze ruimtes adviseren we om zowel een rook- als een koolmonoxidemelder op te hangen.
1 Waarschuw je huisgenoten
2 Ga direct naar buiten
3 Bel het alarmnummer 112